HERKKÄ JA PUNOITTAVA IHO

Herkkä ja punoittava iho

Kaikkien ihon suojana on ihoni suojamuuri. Iho luo oikean kasvualustan ihon tarvitsemille mikrobeille. Ihon suojamuuri, solujen väliset rasva-aineet ja mikrobit suojaavat ihoa haitallisten bakteereilta. Niiden toiminnan järkkyessä huonot bakteerit pääsevät iholla valloilleen ja iho herkistyy helpommin. Herkän ihon suojamuurin toiminta on tällöin heikentynyt.

Herkän ihon yleisimpiä oireita ovat punoitus, arkuus, kuumotus, kirvely sekä kutina ja se voi ärtyä vääränlaisista kosmetiikan tuotteista, jotka eivät sovi iholle. Liiallinen pesu tai ihon kuoriminen, kylmyys ja kuumuus voivat pahentaa herkän ihon oireita entisestään. Myös ihon alihoitaminen hormonaaliset syyt, ihosairaudet ja allergisoituminen voi lisätä ihon herkkyyttä ja oireita.

Herkkä iho on ihon epätasapainotila eikä niinkään ihotyyppi. Herkän ihon takaa löytyy aina oma ihotyyppi. Ihon kyvyllä uusiutua ja oikealla hoidolla ihon suojamuuria voi vahvistaa ja tasapainottaa.

Punoittava iho voi olla merkki rosaceasta eli ruusufinnistä. Se on krooninen sisäsyntyinen, monitekijäinen tulehduksellinen ihosairaus. Taipumus rosaceaan kulkee suvussa ja oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. Sitä esiintyy usein 30–50 vuoden iässä ja yleensä naisilla. Yleisin oire on punoittavat lehahdukset poskilla, joskus myös nenässä, otsassa ja leuassa. Iholla voi tuntua kuumotusta, pistelyä ja kuivuutta joskus voi esiintyä myös punoittavia näppyjä. Oireet johtuvat pienten verisuonten laajenemisesta iholla. Lehahduksia ”Flush oireita” pahentavat, auringonvalo, saunominen, kuumat juomat, alkoholi ja voimakkaat mausteet. Rosacea on krooninen ihosairaus, johon voi liittyä pahenemisvaiheita.

medikaaliset ihonhoitotuotteet ja esteettiset kasvohoidot herkälle ja punoittavalle iholle skin rovaniemi

Suosittelemme herkälle ja punoittavalle iholle

VARAA AIKA MAKSUTTOMAAN KONSULTAATIOON